Založ si blog

Prečo je Fico Mečiarovým komplicom?

Predstavte si mladú slepú bezbrannú slečnu s veľkými váhami na chrbte, ako ide po ulici. Príde k nej tlstý gauner, surovo ju zbije, znásilní a keď skončí, pokojne kráča ďalej. Obďaleč stojí svalnatá postava so zbraňou v ruke, ale namiesto pomoci obeti len cynicky prehodí “to bol ale zlý človek, hanba” a ďalej pozerá doblba. Keď sa za gaunerom rozbehne pár slušných ľudí, aby ho zadržali, ozbrojený pán ich zastaví hovoriac “stojte, nič nebudete robiť, veď som už povedal, že to je amorálny človek”.

 

Presne takto na mňa teraz pôsobí náš premiér (áno, predseda vlády…) Fico, keď sa zubami-nechtami bráni zrušeniu mečiarovských amnestií.

 

Najzaujímavejšie je teraz špekulovať o tom, prečo to Fico ešte robí, keď žiadna dobrá a morálna motivácia už nie je. Ale začnime od Adama, pre tých, ktorý posledné desaťročia spali a dnes sa zobudili, zopakujem:

 

  • Slovenská hanba menom Mečiar v druhej polovici 90-tych rokov znemožnil potrestať páchateľov únosu a vraždy, ktorú má podľa všetkého na svedomí jeho vtedajšia tajná služba na čele s Lexom a je dosť možné, že do všetkého bol zapletený aj on sám. Spravil to tak, že z pozície “zastupujúceho prezidenta” po skončení Kováčovho mandátu tú zločinnú bandu “samoamnestoval”, čím prerazil dno, na ktorom sa vďaka drancovaniu Slovenska so svojimi komplicmi už aj tak nachádzal. Keďže na prvý pokus to spackal, dal si rovno amnestačné repete.
  • Odvtedy bolo pokusov o zrušenie niekoľko, ale doteraz neuspeli. Parlament sa o to pokúšal už 8 (osem!) krát a vždy to zlyhalo na “kolesíkoch” typu poslanci za Smer, HZDS a SNS.
  • V nedávnom čase za zišlo niekoľko okolností, ktoré z mečiarovských amnestií spravili opäť tému dňa: zomrel prvý slovenský prezident ktorého syna uniesli, súčasný prezident sa témy chopil, o únose mladého Kováča natočili film, pod možnosti zrušiť amnestie ústavným zákonom sa podpísalo na slovenské pomery nevídané množstvo právnych kapacít, pod podobné výzvy sa podpisujú mnohé iné osobnosti a do parlamentu sa opäť dostali návrhy – bohužiaľ od opozície.  

 

Kľúče od miešačky drží Fico. Smer je druh strany, kde veľká väčšina poslancov nie je od toho, aby samostatne rozmýšľali, ale sú čisto na to, aby držali hubu a krok a poslúchali “precedu”.

 

Som presvedčený o tom, že Slovensko mečiarovské amnestie zruší, teraz sa len na strane vagabundov hrá o čas, aby sa činy premlčali, prípadne páchatelia pokojne odišli do večných lovíšť bez trestu. A opäť sa natíska otázka – prečo je ten Fico stále na strane “záporákov”?

 

Právny pohľad

 

Netreba byť právnym odborníkom, aby sme vedeli, že ústavný zákon je niečo ako tromfová karta najvyššej farby, ktorou sa dá zmeniť v právnom poriadku štátu prakticky všetko a pri prijímaní ústavných zákonov treba brať ohľad len na niekoľko málo základných princípov. Ak je problém zbaviť sa krvavých škvŕn mečiarizmu formálne čistým spôsobom krokmi a normami nižšej právnej sily, tak – na hrubú škvrnu hrubá záplata.

 

Niektorí právni formalisti, zahľadení do textu zákonov nereflektujú fakt, že zákony sú sekundárnym vyjadrením niečoho, čo je primárne prirodzená spravodlivosť a morálka.

 

Toto nie je žiadne abstraktné filozofovanie, to je všeobecne prijímaný právny princíp, ktorý sa v takýchto extrémnych prípadoch už neraz aplikoval – napríklad nacistom po druhej svetovej vojne pred súdmi nepomohlo, že čisto formálne konali v súlade s nespravodlivými nacistickými zákonmi.

 

Spravodlivosť mala skrátka prioritu pred znením zákonov.

 

Jediným protiargumentom voči zrušeniu amnestií, ktorý stojí za zmienku, je porušenie princípu retroaktivity. Čisto intuitívne je to už na prvý pohľad absurdný argument – samotné amnestie sú akt, ktorý tento princíp narušuje. Kvalifikovaným právnym pohľadom sa dá táto námietka zrušiť jednoducho tým, že zákaz retroaktivity platí pre pozitívne, v dobrej viere nadobudnuté práva. A to sa únoscov a vrahov nadobudnuvších beztrestnosť cez samoamnestiu netýka.

 

Fico je síce šikovný rétor ale výrazne podpriemerný právnik, takže jeho pokusy o právne názory netreba brať veľmi vážne. Sám by si mohol uvedomiť, že už svojimi pokusmi hrať sa na právneho experta narobil Slovensku dosť škody.

 

Čo je podstatnejšie, pod spomínané Vyhlásenie právnikov k možnosti zrušenia Mečiarových amnestií ústavným zákonom (ktoré obsahuje podrobné odôvodnenie) sa podpísalo toľko vysoko kvalifikovaných odborníkov, že ho smelo môžeme považovať za doteraz najsmerodatnejšie po právnej stránke. Nájdeme tam mená bývalých ústavných sudcov, aktívnych sudcov Najvyššieho súdu, právnych akademikov rôznych univerzít a SAV, sudcu Súdneho dvora EÚ, advokátov, atď.

 

Fico tárajúci do fejsbúkov zo zadného sedadla štátneho bavoráka pôsobí oproti tomu úplne smiešne.  

 

Osobne si myslím, že ak by sa po prijatí ústavného zákona o zrušení amnestií ukázal nejaký technický problém (pri slovenskom ešte stále prehnane formalistickom súdnictve a vychcanosti grázlov sa to nedá vylúčiť), znamená to len, že ho treba následne opraviť. Mimochodom, ústavný súd posudzuje len ústavnosť bežných zákonov, nie ústavných zákonov, pán Fico.

 

Tak o čo Ficovi ide?

 

Za zmienku stojí aj to, že prichádzajú výzvy za zrušenie amnestií aj od množstva známych osobností mimo právneho prostredia – herci, spisovatelia, podnikatelia, speváci, športovci.

 

V prieskume je za zrušenie 63% ľudí, ak počítame iba tých, čo sa vedia vyjadriť, je to až 76%.

 

Fico je známy tým, že mu v prvom rade ide o vlastné preferencie, preto nehovorí to, čo je správne, alebo dobré a pritom nepopulárne, ale to, čo chce počuť čo najviac jeho potenciálnych voličov. Preto je veľmi zaujímavé, prečo populista jeho kalibru v tomto prípade ignoruje verejnú mienku.

 

Poznámka bokom: nebudem sa zaoberať SNS, ukazuje sa, že je to len mierne vyleštená vykopávka toho, čo sme tu mali už za čias mečiarizmu, že si “kolesíkovia” kapitána Danka chránia svojich starých kumpánov je pochopiteľnejšie.

 

Zamyslime sa teda nad možnou Ficovou motiváciou:

 

Ide mu o “právnu čistotu” riešenia? Nie.

 

Hore sme si vysvetlili, čo hovorí najdôveryhodnejšia odborná právna interpretácia a nakoniec aj zdravý rozum. Fico navyše nemá problém prijímať zjavne protiústavnú legislatívu, ak mu to vyhovuje – ústavný súd počiny jeho garnitúry už neraz rušil.

 

Týmto sme poctivé možnosti vyčerpali.

 

Ide mu len o zachovanie si tváre pred voličmi? Ťažko.

 

Predpoklad, že Fico nechce pôsobiť pred svojimi voličmi ako človek, čo mení názory (aj za cenu toho, že amorálne bráni spravodlivosti), je pochybný už len z toho dôvodu, že Fico dlhodobo tára tým smerom, ktorým fúka vietor a tak si šliape po jazyku pravidelne; jeho voliči to ani ako problém nevnímajú a on to dobre vie. Toto hlavným dôvodom nebude.

 

“Všetky zvieratá sú si rovné, len prasatá sú si rovnejšie?” Možno, čiastočne.

 

Táto myšlienka Ficovi nie je vôbec vzdialená, stačí si všimnúť, s akou energiou v minulosti on (aj jeho koaliční partneri Slota a Mečiar) inštalovali na kľúčové miesta v právnom štáte (Najvyšší súd, generálny prokurátor, špeciálny prokurátor, ministerstvo vnútra, polícia…) svojich ľudí, aby len “slabučko hryzkali” a horné poschodia slovenského politického gaunerizmu (skorumpovaní politici, ale aj ich sponzori v pozadí) ostali nedotknuteľné. Takáto zvrátená solidarita, nedžentlmenská dohoda medzi mocipánmi môže byť časťou odpovede. Možno niečo v tomto zmysle Fico Mečiarovi sľúbil, keď spolu ešte pomerne nedávno vládli. Ficova funkcionárska samoľúbosť z neho často preráža – spomeňme si napríklad, ako nedávno redaktorovi tvrdil, že “nie sú na rovnakej úrovni”, akosi si neuvedomujúc, že on sám je naším “prvým služobníkom”.

 

Drží ho niekto “za gule”? Možno.

 

Ak sa niekto správa nelogicky a amorálne, nedá sa vylúčiť, že je do toho tlačený nejakým nečistým spôsobom, typicky kompromitujúcimi materiálmi. Spomeňme si na Mečiara, vytrhnuté strany zo zväzkov ŠTB a koniec koncov hlavnú motiváciu za zavlečením Kováča mladšieho. Gaunerom tohto druhu práca sovietskeho štýlu s kompromatom nie je vôbec cudzia. Náš premiér by bol pri tejto možnosti vydierateľný, čo je samo o sebe hodné separátneho riešenia.

 

Táto možnosť nemusí byť len osobná – za genitálie sa môžu navzájom držať skupiny starých mečiarovských a aktuálnych ficovských “pijavíc”, o ktorých píšem nižšie. Fico sa možno bojí, že ak by narušil prímerie, nastane “shit hits the fan” situácia, verejnosť sa dozvie veci a idylka tretej ficovlády, kde smeráci pokojne cicajú a občania sú radi, lebo Fico chrabro rieši kvalitu potravín a dáva vlaky zadarmo, sa rozplynie. Nezabúdajme, že menovateľom celej kauzy bola slovenská tajná služba.

 

Kontinuita “pijavíc” na pozadí? Možno.

 

Komentátori považujú túto možnosť za zrejme najpravdepodobnejšiu – mečiarizmus pri divokej rozkrádačke s krycím názvom “privatizácia” vygeneroval skupinu bohatých ľudí. Moderné pijavice ficovskej éry cicajú naše peniaze cez predražené štátne zákazky a môžeme sa len domnievať, koľkým smeráckym politikom tečú podiely z lupu cez zahraničné schránky, vidíme len vrchol ľadovca. Hypotéza je, že takýto kriminálny komplot má svoju personálnu kontinuitu ešte z mečiarovskej epochy. Prakticky by to znamenalo, že Ficovi sponzori (prípadne prisatí politici) na pozadí by boli priamo, alebo nepriamo zrušením amnestií ohrození. Ale: obžalovaný v prípade zavlečenia bol Lexa a 12 ďalších ľudí, hoci ťažko odhadovať, ako by sa počet potrestaných mohol rozšíriť, nepredpokladám, že by priamy personálny prekryv s oligarchami stojacimi za Ficom bol veľmi významný, aj keď ktovie. Ak by Fico podliehal nejakej mafiánskej solidarite medzi jeho pijavicami a mečiarovskými gaunermi, to by bolo dosť zúfalé.

 

Zhrnutie

 

Verejnosť má dnes k dispozícii ešte len obmedzené informácie, aby sme vedeli, čo Fica vedie k jeho amorálnemu postoju, ale skutočnosti skôr či neskôr vyjdú na povrch. Mne osobne sa zdá pravdepodobná kombinácia všetkých štyroch predchádzajúcich hypotéz – z každého rožku trošku.

 

Nezabudnime na zmarené referendum

 

Hovorí sa o tom menej, ale Mečiar amnestoval aj zmarené referendum. Zavlečenie a vražda sú zločiny proti konkrétnym ľuďom, zmarenie referenda je zločin na demokracii.

 

Záverom

 

Je smutné, že Slovensko sa vyše 20 rokov nevysporiadalo so štátom organizovanými zločincami a veci sa trochu pohli až keď zomrel Kováč a natočil sa o tom film. V normálnej krajine by korekcia podobných neprávostí mala byť automatická a rýchla.

 

Ak chcete vec podporiť, tu je stránka s petíciou a túto ich fejsbúkovú stránku môžete zdieľať.

 

P.S. Témy sa významne chopilo N, kto chce získať väčší prehľad, tu je niekoľko článkov: klik, klik, klik, klik, klik, klik, klik a klik, klik.

 

Milý babráčik Podržtaška, kde sú premrhané slovenské miliardy?

03.04.2024

Vrchný mafián zavelí, poslušný podržtaška sklopí uší, stiahne chvost a poslúchne. To je snáď už jasné každému. Nezabudnime však, že okrem toho je to aj fušer zo sorty, ktorá premárnila Slovensku počas ficovlád miliardy. Jeden príklad za všetky – portál slovensko.sk a štátne informačné systémy s ním súvisiace, pár rokov dozadu. Za informatizáciu [...]

Politici pred voľbami za mreže

27.09.2023

Zabudnime na liberálov, konzervatívcov, fašistov, lavičiarov, pravičiarov, progresívcov… Čo potrebujeme, sú rozumní a solídni politici. Prečo? Podstatnejšie pre nás je, či je nejaké riešenie racionálne a spravodlivé ako to, či má nálepku “liberálne”, “konzervatívne”, alebo nejakú inú. Umelo nafúknuté kultúrne vojny (LGBT, potraty, migranti a [...]

Koncipientská zúfalosť Šefčovičových smerákov

27.03.2019

“Čaputová išla 70 km/h tam, kde je max 60 km/h!” “Pán Šefčovič, v čase, keď som tam išla 70tkou, bolo tam obmedzenie 80 km/h, už som Vám to niekoľkokrát vysvetlila, žiadny predpis som neporušila, len treba počúvať.” “Polícia potvrdila, že je tam (teraz) obmedzenie na 60, je to otázka interpretácie, treba si priznať chybu, blablabla, a okrem toho, neviem, či som [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 43438x
Priemerná čítanosť článkov: 3103x

Autor blogu

Kategórie