Založ si blog

Fico tancuje na Paškovom hrobe. Čo na to jeho kmeň?

Nie je to tak dávno, čo expremiér Fico na tlačovke po vražde Kuciaka a jeho snúbenice vytĺkal z ich smrti politický kapitál tým, že útočil na opozíciu za to, že z vraždy vytĺka politický kapitál.

 

Vraj tancujú na ich hrobe.

 

Za normálnych okolností by sme drísty podobného táraja ignorovali, bohužiaľ na Slovensku máme stále veľa ficovoličov, ktorí mu podobné bláboly hlcú s navijakom a celkom radi ich následne papagájujú. A majú volebné právo a teda ovplyvňujú budúcnosť celej krajiny.

 

No a zomrel kontroverzný smerák Paška.

 

Fico nezaváhal a zatancoval si na jeho hrobe. Vraj nejaká “banda novinárov a idiotských politikov” Pašku zoštvala a niečo mu urobila.

 

Toľko táraj.

 

Skutočnosť je taká, že Paška – paradoxne svojho času “šéf” slovenského zdravotníctva v pozadí politického biznisu (rozumej smeráckej zbojníčtiny), zdravotníctva, ktoré smeráci za roky svojho babráctva trestuhodne decimujú – zrejme doplatil na svoje fajčenie, nedostatok pohybu a nedostatky toho zdravitníctva, ktoré pomáhal pustošiť. Je celkom možné, že určitú rolu zohral aj stres z politiky, ale za ten si mohol Paška výhradne sám.

 

Áno, Paška je ten filozof, čo stojí za čarovným výrokom “vyhraj voľby a môžeš všetko” a podľa toho sa ako šéf parlamentu protizákonne správal, ktorému podľa Gorily Fico, keď bol v konšpiračnom byte s Haščákom z Penty dohadoval stretnutia s oligarchami, ten Paška, ktorého dokonca musela vypoklonkovať z politického života aj smerácka kleptokracia, keď sa prevalila kauza rozkrádania v zdravotníctve. Ten košičan Paška, ktorému sa ešte nedávno podarilo veľlmi podivuhodným spôsobom nechať odsúdiť košickým sudcom novinára na podmienečné väzenie (!) bez akéhokoľvek zdôvodnenia a v rozpore s právom a zdravým rozumom, za článok, kde písal o Paškovom korupčnom výpalníctve. A ten, ktorý keď národ posielal komunistov do minulosti kachličkoval radšej doma kúpeľňu.

 

Takže – tak ako klaďas Kuciak proti neprávostiam bojoval, tak Paška bol skôr ten záporák, proti ktorému bol vedený spravodlivý boj. Že sa ho zastáva Fico teda vôbec neprekvapuje, pre toho bol aj zákerný podliak Kaliňák tým najlepším ministrom vnútra. Vraví sa, že o mŕtvych len dobre, ale pri všetkej sústrasti k rodine, toto sú pri človeku, ktorý mal veľký vplyv na krajinu podstatné a nepriehľadnuteľné veci. Nepíšem to preto, aby som očierňoval mŕtveho Pašku – ten sa za života dostatočne očiernil sám – ale preto, aby bolo zvýraznené, ako Fico tára.

 

Pre mňa osobne sú zaujímavé dve otázky:

 

  1. Tuší o sebe Fico, že je nekonzistentný táraj?
  2. Tušia to o ňom ficovoliči?

 

Ficovi je to podľa mňa jedno. Je už schopný tvrdiť ľubovoľný nezmysel, pokiaľ má dojem, že mu to prihrá nejaké percentá. Na nejakú názorovú konzistentnosť, alebo racionalitu svojich blábolov sa on už nehrá.

 

Zaujímavejší je podľa mňa pohľad na ficovoličov. Jednoduché vysvetlenie by bolo, že sú skrátka takí hlúpi a nedokážu si veci spojiť a pochopiť.

 

Také jednoduché to však nie je. Svoju rolu zohráva (okrem iného) kmeňové vnímanie sveta.

 

Ficovi sa ako prefíkanému populistovi darilo rozdeľovať ľudí na “my a oni” a u ficovoličov zreteľne vidieť, ako túto animozitu prežívajú.

 

No a tu funguje známy psychologický efekt: ľudia so silným kmeňovým videním sveta nemajú problém mýliť sa (a vedieť pritom, že sa mýlia, žijú s tzv. “kognitívnou dizonanciou”), lebo je pre nich dôležitejšie byť súčasťou svojho “kmeňa” ako mať objektívny pohľad na svet.

 

Tento jav má svoje evolučné dôvody, ale v súčasnosti vedie k úspechom primitívnych populistov ktorí škodia spoločnosti. Bude to tak, dokiaľ voliči nedospejú na úroveň pochopenia, že ich kmeňové videnie “my a oni” je chybné, že za nepriateľov považujú tých čo nimi v skutočnosti nie sú a naopak. Ale o tom niekedy nabudúce.

Milý babráčik Podržtaška, kde sú premrhané slovenské miliardy?

03.04.2024

Vrchný mafián zavelí, poslušný podržtaška sklopí uší, stiahne chvost a poslúchne. To je snáď už jasné každému. Nezabudnime však, že okrem toho je to aj fušer zo sorty, ktorá premárnila Slovensku počas ficovlád miliardy. Jeden príklad za všetky – portál slovensko.sk a štátne informačné systémy s ním súvisiace, pár rokov dozadu. Za informatizáciu [...]

Politici pred voľbami za mreže

27.09.2023

Zabudnime na liberálov, konzervatívcov, fašistov, lavičiarov, pravičiarov, progresívcov… Čo potrebujeme, sú rozumní a solídni politici. Prečo? Podstatnejšie pre nás je, či je nejaké riešenie racionálne a spravodlivé ako to, či má nálepku “liberálne”, “konzervatívne”, alebo nejakú inú. Umelo nafúknuté kultúrne vojny (LGBT, potraty, migranti a [...]

Koncipientská zúfalosť Šefčovičových smerákov

27.03.2019

“Čaputová išla 70 km/h tam, kde je max 60 km/h!” “Pán Šefčovič, v čase, keď som tam išla 70tkou, bolo tam obmedzenie 80 km/h, už som Vám to niekoľkokrát vysvetlila, žiadny predpis som neporušila, len treba počúvať.” “Polícia potvrdila, že je tam (teraz) obmedzenie na 60, je to otázka interpretácie, treba si priznať chybu, blablabla, a okrem toho, neviem, či som [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 43441x
Priemerná čítanosť článkov: 3103x

Autor blogu

Kategórie