Hydina v rodidlách a iné “alternatívne fakty”

23. februára 2017, plalik, Nezaradené

Napísal som blog, kde vysvetľujem, že hoci sú Pussy Riot výtržníčky, za mreže na Sibír nepatrili a porovnávať ich s tou našou slovenskou hlupaňou, čo páli vlastnopussne ocikaný korán je scestné.

 

No a v komentároch som sa dozvedel, vraj ako môžem Pussy Riot obhajovať, veď “kurča vo vagíne”. Následne som zistil, že tým mysleli nejakú expresívnu performance, o ktorej koluje nepravdivá informácia, že za ňou stoja tiež Pussy Riot. Ale o tom neskôr.

 

Nuž drahá mládež – obhajovať nielen môžem, ba priam musím. Odsúdenie tých dievčat za čin, ktorému môžeme vyčítať nevhodnosť či subjektívnu nevkusnosť bolo s najväčšou pravdepodobnosťou politicky motivované (myslíte, že by ich zavreli na Sibíri, ak by naopak v kostole Putina velebili?) a prehnane prísne na každú modernú slobodnú krajinu. A teraz to podstatné – bez ohľadu na to, aké iné výstupy tie nešťastníčky mali, alebo nemali, prípadne aký majú celkový image. Súd má posudzovať konkrétny čin a kontext úmyslov, v ktorom bol vykonaný. Komu by to nebolo ešte jasné, skúsim takto: Jožo má právo nadávať na premiéra, aj prezidenta, aj keby sa stále špáral v nose, či sprchoval len raz za mesiac. A ak pri tom nadávaní spraví nejakú výtržnosť, tak má byť postihnutý za ňu a len za ňu a to, že pritom nadával politikovi, alebo to, že je prasák nehrá žiadnu rolu, nie je to priťažujúca okolnosť. Môže to byť skôr poľahčujúca okolnosť.

 

Pre úplnosť zopakujem, že nie som žiadnym fanúšikom Pussy Riot, ani ich štýlu, ich produkciu okrem známej “modlitby za Putina” vôbec nepoznám, dokonca ani s nimi nie som v príbuzenskom vzťahu (nesmejte sa – jedna z diskutujúcich sa ma to naozaj spýtala).

 

Jediná moja motivácia je zastať sa jednotlivcov, ak sú perzekvovaný autoritárskym režimom. Tak by to podľa mňa mal cítiť každý normálny občan.

 

Tak a teraz k tej hydine.

 

Ruská skupina pouličných umelcov (street artists), ktorá si hovorí Voina naozaj v roku 2010 vykonala akciu “ako urvať kura”, keď recesisticky prepašovali zo supermarketu mrazené kura v intímnych útrobách jednej z účastníčok. No a čo? No a nič. Umelci tohto druhu po svete robia rôzne, aj vyšinutejšie kúsky, aby na svoj mesidž upútali pozornosť a ľudia o tom buď nevedia, alebo pokrútia hlavou, pokrčia plecami, niektorí sa zasmejú a sú asi aj takí pre ktorých to niečo hlbšie znamená.

 

Sloboda zvierat asi usúdila, že sa jej to už netýka, komora gynekológov mohla reagovať, že to je dosť blbý nápad, supermarket sa mohol domáhať pár rubľov za kura, polícia to mohla riešiť ako drobnú krádež.

 

Rozhodovať, čo je a čo nie je dobré / povolené umenie – to kedysi robil napríklad Hitler, komunisti, teraz sa o to pokúša smiešna karikatúrka toho skôr zmieneného menom Kotleba – skrátka totalitní idioti, ktorí sami umeniu rozumejú ako hus pivu.

 

No a samozrejme, či niekto vynesie kura vo vagíne, slona v zadku, alebo mrkvu v nose nemá žiaden súvis s tým, že by sme mali privierať oči ak ich štát neprimerane stíha za niečo úplne iné.

 

No a celkom vtipné zistenie je, že Pussy Riot síce pôvodne pochádzajú zo skupiny Voina, ale s akciou “ako urvať kura” v skutočnosti nemajú nič spoločné. Keď som na to diskutérov upozornil, nastalo rozpačité ticho. Obávam sa však, že dôležitejšia pointa z predchádzajúceho odstavca niektorým aj tak unikla.